Waarom Osteopathie voor Paarden?

Iedereen wil zijn of haar paard graag sterk en gezond zien.  Een goed gezond paard is gewoon vriendelijker, veiliger én goedkoper dan een paard dat sukkelt met zijn of haar gezondheid. Maar een paard een leven lang fit houden is nog niet zo makkelijk. Er zijn veel omgevingsfactoren die de gezondheid van een paard negatief beïnvloeden. Deze veroorzaken op den duur vaak ziektes en/of blessures. Osteopathie voor paarden vergroot de natuurlijk weerstand tegen deze gezondheid-ondermijnende factoren. Hierdoor blijven paarden en pony’s langer gezond en vitaal. 

Inhoudsopgave


  1. Het doel van osteopathie
  2. Vitaliteit is een glijdende schaal
  3. Resultaat van een osteopathie behandeling
  4. Focus op de óórzaak, niet het symptoom
  5. Voorkomen is beter dan genezen
  6. Osteopathie steeds vaker geadviseerd

Herken je dit?


Herken je dit? Je bent van plan om een fijne buitenrit te gaan maken. Maar wanneer je jouw paard uit zijn stal haalt zie je meteen dat hij zijn dag niet heeft. Alweer niet. Oren in de nek tijdens het zadelen, niet willen stilstaan tijdens het opstijgen, aan alles is te merken dat hij er GEEN zin in heeft. Wanneer je in het bos bent aangekomen is hij niet vooruit te branden. Of hij is juist veel te snel. Of hij is verschrikkelijk schrikachtig en bokt de sterren naar beneden.

​Je voelt dat er iets niet klopt. Vroeger was het altijd zo’n braaf, werkwillig en plezierig paard. Natuurlijk heb je er een dierenarts bij gehaald. Die heeft hem onderzocht, maar kon niets concreets vinden. Hij is niet kreupel, niet gevoelig op zijn rug en zijn bloedwaarden zijn normaal. Is je paard spontaan veranderd in een chagrijnige klier of is er iets anders aan de hand?

Osteopathie voor paarden vergroot de vitaliteit, Dát is het doel


Als je paard lichamelijk en geestelijk gezond is, dan kan je optimaal van hem of haar genieten. Een gezond paard is vriendelijker, bereidwilliger, belastbaarder maar ook veiliger én minder kostbaar in het onderhoud dan een paard dat niet goed in zijn of haar velletje zit.

Twee ruiters op gezonde en vitale paarden in een bos

Osteopathie helpt paarden lang gezond te houden

Een gezond paard gezond houden … dat is niet zo makkelijk​


Elke paardeneigenaar weet dat het niet eenvoudig is om een paard een leven lang zowel lichamelijk als geestelijk fit te houden. Paarden kunnen ziek worden, parasieten oplopen of een ongeluk krijgen. Ook komt de huisvesting, voeding en ‘gebruik’ niet altijd overeen met de natuurlijke behoeften van deze dieren. Kortom, er zijn nogal wat factoren die je paard ‘uit zijn balans’ kunnen halen.

Minder vitaal paard

Problemen met de gezondheid van je paard … een bron van zorg

Tussen ‘kerngezond’ en ‘op sterven na dood’ zitten veel gradaties


Het is belangrijk om je te realiseren dat de vitaliteit van een paard een glijdende schaal is. Een paard wordt pas echt ziek (pathologisch), nadat hij verschillende stadia van verminderde fitheid heeft doorlopen. Tijdens dit voortraject is het paard nog niet ziek of geblesseerd, maar zijn er al wel signalen dat het de verkeerde kant op gaat met zijn weerstand.

Grafiek die de vitaliteit uitzet tegen de tijd.

Een paard wordt niet ‘zomaar’ ziek. Daar gaat een proces aan vooraf.

Als eigenaar heb je vaak wel in de gaten dat er iets niet in orde is, maar het is moeilijk te achterhalen waar het probleem precies zit. Toch moet je wat aan de verminderde vitaliteit doen, anders is het slechts een kwestie van tijd voor je paard daadwerkelijk ziek wordt of geblesseerd raakt.

Natuurlijke veerkracht


Gelukkig beschikt een paard over een natuurlijke veerkracht die hem helpt gezond te blijven. Denk bijvoorbeeld aan zijn immuunsysteem, zijn vermogen tot herstel na ziekte en trauma en zijn psychische flexibiliteit om zich aan te kunnen passen aan verschillende situaties.

​Zolang deze systemen goed functioneren zal hij niet zo snel ziek worden.

Vrolijk wit paard in de wei

Osteopathie voor paarden verhoogt de natuurlijke weerstand

Het resultaat van osteopathie voor paarden


Het doel van een osteopaat voor paarden is om de natuurlijke veerkracht van het paard, ook wel vitaliteit genoemd, te vergroten. Dit doen we door beweging terug te brengen in het lichaam, daar waar beweging is verminderd of helemaal verdwenen. Hiermee bereiken we het volgende:

   • Directe pijn verminderingen hierdoor verlaging van het stress niveau
   • Normalisatie van het sympathische en parasympatische zenuwstelsel
   • Stimulering van de normale werking van organen 
   • Blokkades in de bloed- en lymfe circulatie worden opgeheven waardoor weefsels weer voorzien worden van voedingsstoffen en zuurstof. Hierdoor kunnen beschadigingen herstellen en kan het immuunsysteem zijn werk doen.

Een osteopaat voor paarden kijkt naar de oorzaak … niet alleen het symptoom ​


De kracht van een osteopathie behandeling zit hem in het feit dat er wordt gekeken naar het paard in zijn geheel en niet alleen naar de lokale (pijn)klacht. Het is namelijk zo dat de oorzaak van het probleem vaak heel ergens anders zit, dan de plaats waar het probleem zich openbaart. Als de oorzaak niet wordt gevonden en weggenomen, dan heeft behandeling van de klacht op zijn best een tijdelijk effect. ​

Tekening van een paard met drie vergrootglazen

Osteopathie focust niet (alleen) op het symptoom, maar probeert de oorzaak op te lossen.

Osteopathie voor paarden … omdat voorkomen beter is dan genezen


Ook als je paard op het oog niets mankeert is het raadzaam om hem een keer per jaar na te laten kijken door een osteopaat voor paarden. Beginnende klachten worden dan vroegtijdig opgespoord en verholpen, nog voordat ze ontaarden in echte problemen.

Vergelijk het met een APK keuring.

Osteopathie steeds vaker geadviseerd voor paarden


Tien jaar geleden was osteopathie relatief onbekend in de paardenwereld. De laatste jaren echter ontdekken steeds meer paardeneigenaren wat osteopathie voor hun paard of pony kan betekenen. Ook dierenartsen worden steeds bekender met de effecten van osteopathie en adviseren eigenaren vaker om de hulp van een erkende paardenosteopaat in te roepen.

Osteopaten voor paarden die erkend zijn kunt u vinden in het International Register for Equine Osteopathy (IREO).​

Paardenosteopaat Mariël Schrijvers onderzoek het carpaal gewricht van een paard

Mariël Schrijvers, osteopaat voor paarden (EDO®)

Meer weten?


Heb je het idee dat jouw paard wel een osteopaat kan gebruiken? Of vind je osteopathie interessant en wil je daar wat meer over weten? Lees dan verder op de website:

Knop naar de home page van de site

Over de schrijver