Tip: Varkensgras voor paarden met slijmvliesproblemen
2 min. leestijd

Tip: Varkensgras voor paarden met slijmvliesproblemen

Is jouw paard regelmatig aan de diarree? Heeft hij problemen met zijn luchtwegen (hoesten) of is zijn tandvlees ontstoken? Goede kans dat hij problemen heeft met zijn slijmvliezen. In dat geval heb ik een tip voor je: Varkensgras! Varkensgras is van mei tot november overal GRATIS te plukken en volgens de kruidenlexions volledig veilig in gebruik.

Onze rijbak is overgroeid met een bepaald kruidje en mijn merrie is er helemaal verzot op. Nou heb ik natuurlijk groot vertrouwen in de botanische kennis van mijn paard, maar om helemaal zeker te zijn dat het spul geen kwaad kan indien in grote hoeveelheid gegeten, heb ik toch maar even opgezocht wat dat kruidje precies is. Het bleek varkensgras. Nog nooit van gehoord? Nou, ik dus ook niet, maar ik heb me er eens goed in verdiept.

Varkensgras. Al eeuwen gebruikt als medicinaal kruid tegen o.a. diarree 

Wat blijkt, varkensgras wordt al eeuwenlang gebruikt door mens en dier vanwege zijn ontstekingsremmende werking op de slijmvliezen van darmen, luchtwegen, mond- en keelholte. Ook bevat het kiezelzuur en silicium dat belangrijk is voor de aanmaak van kraakbeen, botten en bindweefsel.
Varkensgras is volgens de literatuur volledig veilig in gebruik. Vroeger werd het vaak aan varkens gevoerd (vandaar de naam) en het werd zelfs door mensen gegeten als groente. Dat laatste heb ik geprobeerd, maar kan het niet aanbevelen. Het is nogal taai en het smaakt eigenlijk … tja … helemaal nergens naar. Vind ik, maar Raisa (mijn merrie) is het daar niet mee eens. Volgens haar is het een delicatesse.

Paarden weten wel wat goed voor ze is

Raisa heeft al jaren zwakke darmen en ze heeft regelmatig last van diarree. Zo ook deze zomer.

Ik heb Raisa, op haar dringende verzoek, naar believen laten eten van het varkensgras in onze rijbak. Echt waar, binnen een week was haar mest 100% verbeterd! Ook had ze al tijden een vervelend zweertje op haar tandvlees. Tijdens de varkensgraskuur begon dat spontaan te genezen en nu is het helemaal weg.

Varkensgras heeft kennelijk inderdaad een hele goede uitwerking op de slijmvliezen en kan uitkomst bieden bij diarree, keelpijn, longproblemen en ontstekingen in de mond. Het heeft geen bijwerken en is nog helemaal gratis ook!

Conclusie

Soms ligt (een deel van) de oplossing letterlijk voor het oprapen, hoef je alleen maar naar je paard te kijken om het te vinden.

Over varkensgras

Varkensgras is een pionier die zich vaak als eerste vestigt op kaal terrein. Het is taai, laagblijvend en goed hitte bestendig. Je kan er ook prima op lopen, daar trekt het zich helemaal niets van aan. Je kan het online gedroogd kopen, maar voor de gratis oplossing kan je ook eens kijken langs de kant van de weg of op braakliggend terrein (of in rijbakken die niet vaak gesleept worden).

Over de schrijver