TIP: Brandnetels voor paarden, het groene goud!
2 min. leestijd

TIP: Brandnetels voor paarden, het groene goud!

Brandnetels voor paarden: Goed voor lever, nieren, kraakbeen. Helpt bij bloedarmoede, zwakte, allergieën. Werkt bloedzuiverend

 

Brandnetels, wie kent ze niet? Vermoedelijk vooral van de rode, jeukende huidirritatie die je er van krijgt, als je er per ongeluk mee in aanraking komt. Brandnetel is een kruid met een prikkelbaar karakter. Het heeft zich letterlijk bewapend tegen plukken en gegeten worden. Vandaar dat de meeste paarden ze liever laten staan. Die hebben geen zin en een pijnlijke mond en ik kan ze geen ongelijk geven. Maar wist je dat brandnetels ongelofelijk gezond zijn?

Het is waar, er is bijna geen ander kruid te vinden met meer medicinale eigenschappen dan onze doodgewone brandnetel.

Inhoudsopgave


  1. Superfood vol vitamines en mineralen
  2. Goed bij veel kwalen en kwaaltjes
  3. Brandnetels voeren aan je paard

Brandnetels voor paarden … superfood vol vitamines en mineralen


Brandnetels bevatten heel veel vitamine A, C, B1, B2, B5, B11 (foliumzuur), E en K. Maar ook de mineralen calcium, natrium, zink, magnesium, kalium én de sporenelementen zwavel, ijzer, silicium, boron, koper, mangaan en chroom. Daarnaast zit er biotine, looistoffen, eiwitten en een hele rits andere fytonutriënten in.

“Mooi” zul je misschien denken, “maar waar is het spul goed voor dan?”.

Paarden eten overwegend niet graag verse brandnetels. Die dingen prikken gewoon te erg. Maar wist jij dat als je brandnetels afsnijd en ze een paar uur laat drogen in de wei, ze hun prik verliezen en paarden er werkelijk dol op zijn? Paarden weten blijkbaar prima wat goed voor ze is.

Veld met fris-groene brandnetels

Jonge, sappige brandnetels zijn het beste voor je paard

Brandnetels voor paarden … goed bij veel kwalen


Brandnetels worden al eeuwen lang met succes in gezet voor het bestrijden van een hele rits aan kwalen:

 • Omdat brandnetel vol zit met mineralen en vitaminen is het heel heilzaam bij bloedarmoedezwakte en bij herstel na ziekte.
 • Verder werkt brandnetel bloedzuiverend doordat het de leverwerking ondersteund. Hierdoor helpt het ook bij huidproblemen.
 • Het heeft een positief effect op de galproductie en de wortels van de plant zijn goed bij nieren- en plasproblemen.
 • Het kiezelzuur versterkt het bindweefsel (denk kraakbeenslijtage en peesblessures) en de hoge dosis mineralen helpt om de botten sterk te houden.
 • Tot slot heeft brandnetel een kalmerend effect op het immuunsysteem en helpt hierdoor tegen allergische aandoeningen zoals stofallergie en hooikoorts.

 

Oude kruiwagen met lading brandnetels

Brandnetels oogsten … zeis en handschoenen vereist!

Brandnetels voeren aan je paard


Mijn tip is dan ook om brandnetels niet te zien als onkruid, maar als bio-paardenvoer met natuurlijke vitamines en mineralen (je wil niet weten wat een dergelijke voer in de winkel kost!).

Ben je gezegend met een flinke voorraad brandnetels in eigen tuin of wei? Cultiveer ze alsof het wietplanten zijn. Koop voor een paar euro een handzeis en een paar rubberen huishoudhandschoenen en snij geregeld op droge dagen een flinke hoeveelheid af, bij voorkeur voordat de planten droog en houtig worden. Leg ze verspreid in de wei zodat ze wel drogen maar niet broeien en je paard zal er blij mee zijn!

Tip: Om te voorkomen dat mijn armen vol met jeukende bulten komen te zitten, heb ik bovendien de pijpen van een oude spijkerbroek afgeknipt. Die gebruik ik nu als onderarmbedekkers, zodat ik niet zo heel voorzichtig te werk hoef te gaan. Werkt prima!

 

Afgesneden brandnetels, drogend op een grasveldje

Brandnetels paar uurtjes laten drogen in de zon.

Over de schrijver