arrow_drop_up arrow_drop_down

TIP: Brandnetels, het groene goud!

Goed voor lever, nieren, kraakbeen. Helpt bij bloedarmoede, zwakte, allergieën. Werkt bloedzuiverend

 

Brandnetels, wie kent ze niet? Vermoedelijk vooral van de rode, jeukende huidirritatie die je er van krijgt, als je er per ongeluk mee in aanraking komt.

Brandnetel is een kruid met een prikkelbaar karakter. Het heeft zich letterlijk bewapend tegen plukken en gegeten worden. Vandaar dat de meeste paarden ze liever laten staan. Die hebben geen zin en een pijnlijke mond en ik kan ze geen ongelijk geven. Maar wist je dat brandnetels ongelofelijk gezond zijn?

Het is waar, er is bijna geen ander kruid te vinden met meer medicinale eigenschappen dan onze doodgewone brandnetel.

 

Brandnetels … super food vol vitamines en mineralen

Brandnetels bevatten heel veel vitamine A, C, B1, B2, B5, B11 (foliumzuur), E en K. Maar ook de mineralen calcium, natrium, zink, magnesium, kalium én de sporenelementen zwavel, ijzer, silicium, boron, koper, mangaan en chroom. Daarnaast zit er biotine, looistoffen, eiwitten en een hele rits andere fytonutriënten in.

“Mooi” zul je misschien denken, “maar waar is het spul goed voor dan?”.

Paarden eten overwegend niet graag verse brandnetels. Die dingen prikken gewoon te erg. Maar wist jij dat als je brandnetels afsnijd en ze een paar uur laat drogen in de wei, ze hun prik verliezen en paarden er werkelijk dol op zijn? Paarden weten blijkbaar prima wat goed voor ze is.

Brandnetels … goed bij veel kwalen en kwaaltjes

Brandnetels worden al eeuwen lang met succes in gezet voor het bestrijden van een hele rits aan kwalen:

  • Omdat brandnetel vol zit met mineralen en vitaminen is het heel heilzaam bij bloedarmoedezwakte en bij herstel na ziekte.
  • Verder werkt brandnetel bloedzuiverend doordat het de leverwerking ondersteund. Hierdoor helpt het ook bij huidproblemen.
  • Het heeft een positief effect op de galproductie en de wortels van de plant zijn goed bij nieren- en plasproblemen.
  • Het kiezelzuur versterkt het bindweefsel (denk kraakbeenslijtage en peesblessures) en de hoge dosis mineralen helpt om de botten sterk te houden.
  • Tot slot heeft brandnetel een kalmerend effect op het immuunsysteem en helpt hierdoor tegen allergische aandoeningen zoals stofallergie en hooikoorts.

 

Brandnetels voeren aan je paard

Mijn tip is dan ook om brandnetels niet te zien als onkruid, maar als bio-paardenvoer met natuurlijke vitamines en mineralen (je wil niet weten wat een dergelijke voer in de winkel kost!).

Ben je gezegend met een flinke voorraad brandnetels in eigen tuin of wei? Cultiveer ze alsof het wietplanten zijn. Koop voor een paar euro een handzeis en een paar rubberen huishoudhandschoenen en snij geregeld op droge dagen een flinke hoeveelheid af, bij voorkeur voordat de planten droog en houtig worden. Leg ze verspreid in de wei zodat ze wel drogen maar niet broeien en je paard zal er blij mee zijn!

Om te voorkomen dat mijn armen vol met jeukende bulten komen te zitten, heb ik bovendien de pijpen van een oude spijkerbroek afgeknipt. Die gebruik ik nu als onderarm bedekkers, zodat ik niet zo heel voorzichtig te werk hoef te gaan. Werkt prima!

 

Over de schrijver