Je zou kunnen zeggen dat je de dierenarts moet bellen als het probleem acuut, direct levensbedreigend en/of overduidelijk pathologisch is. Is het probleem chronisch van aard of vaag (‘hij is gewoon niet zichzelf’), dan is het een goed idee om een osteopaat in te schakelen.
Bel de dierenarts:
Acute koliek, bloedende wonden (hechten), recente trauma's en botbreuken, acute kreupelheid, infectieziektes als verkoudheid, influenza, droes, West-Nijl, parasitaire infecties (wormen), erfelijke aandoeningen en ziektes.
Bel de osteopaat:
Chronische spijsverteringsproblemen, na initieel herstel van blessures en operaties, vage of terugkerende kreupelheden, vage of chronische fitheidsklachten, chronische ontstekingen als mok en rotstraal,
verminderde algemene weerstand, gedragsveranderingen, rijtechnische problemen / scheefheid.
Dat is een goede vraag! De titel "osteopaat" is helaas niet beschermd, dus iedereen kan zich in principe "paardenosteopaat" noemen. ook als hij of zijn daarvoor geen opleiding heeft gevolgd of afgemaakt.
Wil je zeker weten dat je een gekwalificeerd iemand aan je lieveling laat zitten, check dan ALTIJD waar hij of zij zijn/haar opleiding heeft gevolgd!
Van osteopaten die de titel "EDO®" voeren weet je zeker dat ze een eerste klas opleiding hebben gehad, uitgebreid geëxamineerd zijn en regelmatig aan bijscholing doen. De internationale titel EDO® is namelijk wél beschermd en staat voor Equine Diplomat Osteopath. Je vind EDO® osteopaten in het IREO register (International Register for Equine Osteopathy)
De duur van de behandeling is afhankelijk van de situatie en verschilt van paard tot paard. Mijn doel is het paard zo goed mogelijk en naar eer en geweten te helpen. De behandeling is pas ten einde als ik alles heb gedaan wat ik vind dat nodig en mogelijk is, daarom plan ik mijn afspraken ruim en werk ik niet tegen de klok. Normaal gesproken duurt een behandeling tussen de drie kwartier en twee uur.
Dat hangt helemaal af van het paard en de situatie. Gezonde, relatief jonge paarden die niet volop aan de bak hoeven in de sport hebben meestal voldoende aan één behandeling per jaar. Vergelijk het met een APK keuring: Een check-up om te controleren dat alles naar behoren functioneert en dat er geen problemen in de maak zijn. Zo wel, dan kunnen deze in dit stadium gemakkelijk worden verholpen, omdat ze nog niet hebben geleid tot structurele veranderingen in het paardenlijf.
Is het paard al wat ouder (> 15 jaar) of wordt er veel van hem of haar verlangd in de sport, heeft hij slijtage of structurele problemen door eerdere blessure of ziekte, dan kan het wenselijk zijn om het paard vaker te behandelen.
Een gediplomeerd paardenosteopaat brengt beweging terug in het lichaam, daar waar restricties en blokkades zijn ontstaan. Het effect is dat het paard vaak al meteen beter kan bewegen. Maar daar houdt het niet op! Door de herwonnen bewegingsvrijheid gaat het paard zijn lichaam anders (beter) gebruiken waardoor andere (dieperliggende) lichamelijke problemen óók kunnen genezen.
Vergelijk het met dominostenen: De osteopaat gooit de eerste paar steentjes om, die vervolgens op hun beurt weer andere steentjes (restricties, problemen) laten vallen. Maar daar is dus tijd voor nodig. Elk "steentje" valt wanneer het zijn tijd is en niet eerder.
Hoe lang duurt het voor een osteopathiebehandeling helemaal is doorgewerkt? Dat verschilt enorm per geval. Het correcte antwoord is: Ergens tussen de drie weken en drie maanden.
Maar weinig paarden worden met een slecht humeur geboren. Ook merries niet. Naar mijn ervaring moet de oorzaak van een chronisch slecht humeur bij merries in negen van de tien gevallen gezocht worden ín het lichaam. Meestal spelen de vrouwelijke organen een rol en dus de hormonen. En/of er is sprake van pijn. Pijn in de maag, pijn in de rug of schouders, pijn in de buik of het gebit ... Dáár worden paarden krengig van. Osteopathie spoort de oorzaak van het probleem op en lost het op. Dus ... ja! Osteopathie kan zeker helpen in geval van een "pis merrie" (of knorrige ruin).
Is je paard zwanger? Van harte gefeliciteerd! Als je merrie net drachtig is of tegen het einde van haar zwangerschap loopt, is het niet verstandig om haar door een osteopaat te laten behandelen. Hoewel osteopathie gezien wordt als een veilige therapie, doet het wel véél met het lichaam. In de eerste en laatste maanden van de dracht is de merrie het meest gebaad met rust en stabiliteit in het lichaam.
Ik behandel geen merries in de eerste drie en de laatste drie maanden van de dracht. Gewoon, om het zekere voor het onzekere te nemen ...
Is je merrie bevallen, dan is het inderdaad een goed idee om haar na een week of zes door een osteopaat te laten behandelen. Een bevalling vraag nu eenmaal veel van het lichaam en veroorzaakt niet zelden restricties en problemen in het bekken. Deze op tijd opsporen en verhelpen voorkomt veel narigheid later.
Het is een beetje tricky om daar een uitspraak over te doen. Hoeveel tijd een paard nodig heeft om te herstellen van een stevig probleem hangt af van nogal wat factoren. De belangrijkste is natuurlijk dat de oorzaak van het probleem effectief is weggenomen. Zo niet ... dan is het revalidatieproject eigenlijk al mislukt voor het goed en wel begonnen is.
Maar als we even aannemen dat de oorzaak van het probleem is gevonden en geëlimineerd en het paard verder optimaal gehouden en gevoerd wordt zodat het lichaam ook echt kán herstellen, dan blijk de leeftijd van het paard de beste indicator te zijn voor de duur van het herstelproces.
Lichaamscellen van oudere paarden doen er nu eenmaal veel langer over om te regenereren dan cellen van jongere paarden. Daarnaast hebben oudere paarden meer tijd van leven gehad en dus ook meer tijd om meerdere problemen te stapelen, die vaak al veel langer (sluimerend) aanwezig zijn, dan jongere paarden.
Als je een schatting wil maken hoe lang je paard nodig heeft om volledig te herstellen, dan blijkt de volgende formule in de praktijk verrassend goed te kloppen:
Revalidatieduur = (leeftijd in jaren / 2) in maanden
Dus voor een paard van 12 jaar met flink wat maag-darm problemen mag je gerust 6 maanden uittrekken voor volledig herstel.